Duidelijkheid over onbelast bijklussen tot 500 euro

24 Oct 2017

Het voorbije weekend heeft de regering-Michel omschreven met welke jobs iemand tot 500 euro per maand onbelast mag bijklussen.

Uit het Zomerakkoord was al duidelijk dat wie vier vijfde werkt, zelfstandig of gepensioneerd is, elke maand tot 500 euro onbelast mag bijklussen. Maar het was niet helemaal helder welke taken precies onder ‘bijklussen’ vallen. Op twee lijstje bakent de regering nu af wat kan en wat niet.

Het eerste lijstje geeft een opsomming weer van elf diensten die burgers elkaar kunnen verlenen. Denk aan kinderopvang, het ophalen van kinderen na school of het geven van bijlessen. De tweede lijst focust op verenigingswerk, zoals sporttrainers, gidsen en animatoren.

→ Hier vindt u de twee lijsten met toegelaten activiteiten.

Dergelijke specifieke taken werden toegelaten omdat ze volgens de regering geen oneerlijke concurrentie betekenen voor professionele bedrijven. De regel gaat op 1 januari 2018 in. Er komt een applicatie waarin gebruikers de toegelaten taken kunnen opzoeken. De app kan de opdrachtgever en wie bijklust ook helpen om onderling afspraken te maken.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) reageerde maandagochtend positief op de komst van de lijstjes, ondanks de eerdere vrees voor oneerlijke concurrentie voor zelfstandigen. 'We blijven er wel op aandringen om bij kinderopvang, onderhoudswerkzaamheden aan een woning, transport van personen en hulp bij IT-problemen nog duidelijker te specifiëren dat men niet in het vaarwater van ondernemers mag komen', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

 

Bron: De Tijd