Staatsblad met simpele truc gebruikt voor bedrog

22 Jul 2015

Wakker worden en plots vaststellen dat je bedrijf een nieuwe gedelegeerd bestuurder heeft, die je vervolgens financieel begint te ­pluimen. Het overkomt de laatste tijd wel meer bedrijfsleiders en ­het blijkt een simpele truc met het Staatsblad. Een nieuwe vorm van fraude. Getekend: een bende slimme Bulgaren.

Paula Donckers verslikte zich vrijdag geen klein beetje in haar koffie. Samen met Jos Delcroix, broer van voormalig minister Leo Delcroix, en zoon Philip, zijn ze al jaren bestuurders van Deldo, een bekend Antwerps autobanden­bedrijf. Met hun drieën. ­Althans, dat dachten ze toch. Tot hun verbazing mochten ze afgelopen week een vierde bestuurslid verwelkomen: ene Hasan Hasanov, een Bulgaar uit Anderlecht.

De hen onbekende man was prompt benoemd tot nieuwe gedelegeerd bestuurder. Door wie? Geen idee. En het bewijs was nochtans geleverd: het stond op ­officiële documenten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. ‘De heer Hasanov beschikt over alle machten van en over de maatschappelijke handtekening voor alle bewerkingen van het dagelijkse bestuur, zonder beperking van bedrag’, staat er vanaf 17 juli letterlijk te lezen.

‘En zo had die mijnheer Hasanov plots lucratieve voordelen’, zegt Jan Tuerlinckx, die in naam van de familie Delcroix officieel een klacht ging indienen bij het Antwerpse gerecht. ‘Hij kon in de bank geld van de vennootschap proberen te ­verkrijgen of een nieuwe auto leasen in een garage op kosten van het bedrijf.’

Een ING-medewerkster bracht de fraude vrijdagnamiddag aan het licht en stelde vast dat diezelfde Hasan Hasanov zich onlangs nog in minstens drie andere be­drijven tot gedelegeerd bestuurder of zaakvoerder had benoemd. Een van zijn vermoedelijke kompanen deed hetzelfde in een Oost-Vlaams bedrijf.

Bron: Het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150721_01785957