Een schenking doen via sociale media, is dit fiscaal interessant?

18 Sep 2019

Je kan geen aanspraak maken op een fiscaal attest als je via Facebook een schenking doet aan een niet-gouvernementele organisatie (NGO). Nochtans is deze optie tegenwoorden razend populair.

Sinds mei 2018 kunnen de Belgische gebruikers van Facebook voor een eigen doel, voor vrienden of voor NGO’s geld inzamelen.
NGO’s hebben met Facebook ook een extra kanaal om giften in te zamelen.

De Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen, Unicef en WWF voegden al een “donatieknop” toe aan hun fanpagia. Via deze knop kunnen gebruikers een schenking doen via kredietkaart of Paypal.

Is dit fiscaal interessant?

Wie minimaal 40 euro schenkt heeft in principe recht op een belastingvermindering van 45 procent van het bedrag van de gift. Dit gold tot voor kort echter niet voor schenkingen via een online betaalplatform, zoals bijvoorbeeld Facebook.

Om daar aanspraak op te maken, moest de betaling rechtstreeks aan de erkende organisatie gebeuren en mocht hier geen online betaalplatform tussen komen.

Daar komt nu verandering in!
Wie via een online betaalplatform zoals Paypal of Mollie, minstens 40 euro schenkt aan een erkende organisatie, komt vanaf dit jaar in aanmerking voor een belastingvermindering.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Ellen De Leeneer; De Zelfstandige